2013. szeptember 1-től az alábbiak szerint történt a Szigetszentmiklósi tankerületben a Pedagógiai Szakszolgálatok átszervezése

PEST MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT SZIGETSZENTMIKLÓSI TAGINTÉZMÉNYE és TELEPHELYEI

PMPSZ Szigetszentmiklósi Tagintézmény feladat-ellátási és ügyviteli helye:

Címe: 2330 Szigetszentmiklós, Kálvin tér 4/b

Tagintézmény vezető: Havaldáné Meyer Emília

Telefon:

Dunaharaszti telephely: 2330 Dunaharaszti Temető u. 26.

Telephely vezető: Ványai Adrienn

Telefon:

Szigetszentmiklósi Telephely:

Egy épületben van az Óvodánkkal, nagyon szoros szakmai kapcsolatot tartunk fent a konduktor kollégákkal, ill. a korai fejlesztésben részesülők gyakran 3 éves kortól a Konduktív Óvodánkban részesülnek a továbbiakban konduktív és óvodai nevelésben.

Címe: 2330 Szigetszentmiklós, Kálvin tér 4/a

Telephely képviselő: Abt Krisztina

Telefon:

Email cím: 

Ellátási terület: Szigetszentmiklós járás települései (Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Majosháza, Délegyháza, Dunavarsány, Taksony, Dunaharaszti)

 

Szigetszentmiklósi Pedagógiai Szakszolgálat Telephely feladatai:

Szűrés, tanácsadás

A tanácsadásra előzetesen jelentkezni kell (telefonon, személyesen stb.), majd az első vizsgálatra egy orvosi vagy védőnői beutaló kíséretében kell jönni. Munkánk megkönnyítése érdekében célszerű elhozni az addigi zárójelentéseket (születési ill. egyéb kórházi).

A tanácsadás célja:
  • kiszűrjük, segítsük, a korai időszakban felismert központi idegrendszeri vagy más eredetű problémával küzdő csecsemőket
  • a szülőknek megtanítjuk, hogy mit kell tenniük a gyermekükkel, és hogyan segíthetik elő mielőbbi fejlődésüket

Amennyiben a tanácsadáson problémát észlel a konduktor, javaslatot tesz a további fejlesztésre, illetve szakorvosi vizsgálatra. Ha a mozgásbeli probléma nem jelentős vagy nem kóros, otthoni feladatokkal, javaslatokkal látja el a szülőket, és egy későbbi időpontra visszarendeli a csecsemőt kontroll vizsgálatra.

Korai fejlesztés

A korai fejlesztést valamely Szakértői és Rehabilitációs Bizottság szakvéleményére épített, egy fejlesztési évre készített egyéni fejlesztési terv alapján végezzük, 0-5 éves kor közötti gyerekekkel. A fejlesztésbe a szülőket is bevonjuk a foglalkozásokon. A konduktor irányít, megtanítja a szülőknek, hogy hogyan kell a gyermekkel megoldani a feladatot. Segítséget nyújt számukra a mindennapokhoz, hogy otthonukban az elsajátított módon tudják nevelni a gyermeküket, hiszen a korai életszakaszban lehet a gyermekekkel a legtöbb eredményt elérni. Egy konduktor vezetésével csoportos foglalkozás (4-5 fővel) illetve egyéni fejlesztés keretében történik a konduktív nevelés.

Egyszerre maximum 10-15 gyermek ellátását tudjuk biztosítani. A korai fejlesztésben a felvétel és az elbocsátás is folyamatos egész évben, hiszen ebben az életkorban rövid idő alatt is tudunk olyan eredményt elérni, amely (mozgás) fejlesztést nem indokolja tovább.

A csoportos és mikrocsoportos (általában páros) foglalkozások résztvevőit a legtöbb esetben a diagnózis és a kisgyermek – illetve csecsemő – aktuális mozgásfejlettsége alapján sorolja be a konduktor. Természetesen az életkort is igyekszik figyelembe venni, hiszen a motiválás, figyelemfelkeltés, illetve a feladatok összeállítása szempontjából sem mellékes, hogy milyen életkorú gyerekekkel kell egyszerre dolgoznia. Ideális esetben néhány hónapnál nagyobb korkülönbség nincs a csoport tagjai között. A tanév alatt előfordulhat, hogy az egyéni foglalkozást páros vagy csoportos foglalkozás váltja fel, amennyiben azt a gyermek fejlődése indokolja.

Fejlesztő felkészítés

Feladatunk a mozgásban és értelmileg súlyosan akadályozott 6 év feletti gyermekek fejlesztő felkészítésben való részesítése.

Pedagógiai Szakszolgáltunkban 2014. június 15-ig fejleszthetjük a súlyos halmozottan sérült gyermekeket, továbbiakban a gyermekeknek fejlesztő nevelés és oktatásban kell részesülniük.

Konduktív pedagógiai ellátás

Egyéni és csoportos foglalkozás keretében neveljük, fejlesztjük azon mozgássérült gyermekeket, akiknek oktatása, nevelése többségi óvodában, iskolában történik, de konduktív pedagógiai ellátásban pedagógiai szakszolgálatunkban részesülnek.

Célja az elért mozgás állapot megőrzése és továbbvitele.

Gyógytestnevelés

Gyógytestnevelés az előírt jogszabályoknak megfelelően szervezve a Szigetszentmiklósi tankerületben.

Feladata:
  • az iskolások, serdülők tartásjavítása, gerinc deformitások, scoliózis, stb. korrigálása, helyre állítása,
  • a gyógytestnevelés elsajátítása a foglalkozások folyamán, mely a tanuló otthonában tovább gyakorolható, fejleszthető.
  • Szűrésük iskolaorvos vagy szakorvos által történik.